Wastips voor een schitterende auto!

juli 22, 2023 2:29 am

Ga je zelf aan de slag met het wassen van je auto? Dan zijn er enkele belangrijke wastips die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je auto streeploos en glanzend blijft, zonder krassen op de lak. We gaan later in op een uitgebreidere beschrijving, dit is perfect voor de wekelijkse wasbeurt. Hier zijn onze beste wastips:

Stap 1: Zorg dat je alles klaar hebt staan

Zorg voor de juiste benodigdheden: twee emmers waarvan een met een vuilrooster (gritguard), microvezel washandschoenen of -sponzen, microvezel droogdoeken, een goede autoshampoo, een velgenborstel, producten om de voorkant te wassen en een velgenreiniger voor hardnekkig vuil.

Stap 2: Begin met goed afspoelen, als extra stap kun je eventueel een foam shampoo gebruiken.

Gebruik bij voorkeur een hogedrukspuit om je autolak grondig schoon te spuiten van boven naar beneden, zodat loszittend vuil en zand verwijderd worden. Als je geen hogedrukspuit hebt, kun je naar een wasbox gaan of een tuinslang gebruiken.

Stap 3: Gebruik een veilige velgenreiniger

Het reinigen van velgen met alleen water en zeep kan vaak een lastige taak zijn. Het remstof hecht zich stevig aan de velgen, voornamelijk vanwege de warmte die tijdens het remmen wordt gegenereerd. Om je velgen effectief schoon te maken, raden we aan om een kwalitatieve velgenreiniger te gebruiken. Deze speciale velgenreinigers zijn krachtiger in het verwijderen van hardnekkig vuil, zoals remstof, dan gewone autoshampoo. Bovendien hebben ze de juiste pH-waarde om de velgen niet te beschadigen. Let er wel op, als je remschijven nog erg warm zijn dien je deze niet direct met koud water nat te maken omdat er dan de kans is dat ze kromtrekken.

We adviseren om eerst de twee velgen aan de ene kant van de auto schoon te maken en pas daarna over te gaan naar de velgen aan de andere kant van de auto. Op deze manier voorkom je dat de velgenreiniger opdroogt of te lang op de velgen blijft zitten, wat schade kan veroorzaken.

Stap 4: Kies de juiste autoshampoo

Vermijd het gebruik van afwasmiddel of allesreiniger, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de autolak. Gebruik in plaats daarvan een goede autoshampoo en doseer volgens de gebruiksaanwijzing. Was je auto niet in de volle zon om te voorkomen dat de shampoo vroegtijdig opdroogt.

Stap 5: Gebruik de juiste spons of washandschoen

Kies liever niet voor de ouderwetse gele spons van schuim, omdat deze vuil en kleine steentjes kan vasthouden en krassen kan veroorzaken. Een microvezelspons of washandschoen is zachter en voorkomt dit probleem.

Stap 6: Werk met 2 emmers (of zelfs 3)

Gebruik twee emmers voor het wassen van je auto. Vul de eerste emmer met autoshampoo en warm water, en de tweede emmer met alleen warm water. Dompel je spons of washandschoen regelmatig in de emmer met autoshampoo en spoel het uit in de tweede emmer. Dit voorkomt krassen door vuil dat achterblijft in je spons of washandschoen.

Voor de echte poetsers adviseren we zelfs 3 emmers waarbij je de 3e emmer alleen voor je velgen en banden gebruikt.

Stap 7: Werk van boven naar beneden

De juiste volgorde voor het wassen van je auto is: begin met de liggende delen, zoals het dak, de motorkap en de kofferbak. Was daarna de ramen, deuren, voorbumper en achterbumper, en eindig met de onderdorpels en de wielkassen. Spoel de auto grondig af totdat er geen shampoo resten meer zichtbaar zijn.

Stap 8: Droog je auto goed af

Gebruik een zeem, droogdoek of waterblade om je auto grondig te drogen. Laat je auto niet nat opdrogen, want kraanwater bevat kalk en kan leiden tot kleine witte plekjes op de lak. Door je auto goed af te drogen, voorkom je dit probleem. Wij geven de voorkeur aan een goede droogdoek!

Stap 9: Gebruik een spray wax of showroom shine.

Wil je je auto snel en gemakkelijk in de wax zetten na het wassen? Gebruik dan een spray wax. Hiermee kun je je auto in minder dan vijf minuten in de wax zetten. Spray de wax op en wrijf het uit voor een stralend resultaat. Een bijkomend voordeel is dat vuil zich minder gemakkelijk hecht, wat de volgende wasbeurt makkelijker maakt.

Met deze wastips kun je je auto zelf wassen zonder krassen en genieten van een schitterende, glanzende auto na elke wasbeurt!

Extra:

Als extra hebben wij ook nog diverse doeken die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld het interieur aan te pakken of om een spray wax uit te poetsen.